![](/media/lib/319/n-niedzwiedz-37a43e44add6dc4dc0c0797a707cfb87.jpg)
Międzynarodowe zakazy pomagają oczyszczać Arktykę
31 sierpnia 2018, 05:49Jak dowiadujemy się z badań międzynarodowej grupy naukowej, w Arktyce doszło do zmniejszenia poziomu niektórych trwałych zanieczyszczeń organicznych (TZO) po tym, jak uchwalono regulującą je Konwencję Sztokholmską.
![](/media/lib/131/n-otyle-dzieci-5dc86bd7517c40b67ed235117804ab06.jpg)
Współczesne dzieci biegają wolniej niż rodzice, gdy byli w ich wieku
20 listopada 2013, 10:33Studium światowego poziomu sprawności fizycznej pokazało, że wiele dzieci nie potrafi biec tak szybko, jak rodzice za młodu. Wyniki zaprezentowano na dorocznym spotkaniu American Heart Association.
![](/media/lib/105/n-niedzwiedzie-efd63ed3ef6350aa30291aa17e409764.jpg)
Mikrobiom niedźwiedzi ułatwia hibernację
5 lutego 2016, 14:09Zmiany w mikrobiomie pomagają niedźwiedziom brunatnym hibernować.
![© Salim Virjilicencja: Creative Commons](/media/lib/22/1202744132_300303-13255137dcbf896b5592610009456686.jpeg)
Otłuszczenie ważniejsze od masy ciała
11 lutego 2008, 15:24Aby stwierdzić, kto powinien zrzucić zbędne kilogramy, trzeba określić zawartość tłuszczu w organizmie, a nie koncentrować się na wskaźniku masy ciała. Jak wiadomo, nadmierne otłuszczenie zwiększa ryzyko wystąpienia różnych chorób, m.in.: cukrzycy i chorób serca (Nutrition Journal).
![](/media/lib/323/n-orki-2ec7a7a4a174bfa74f37cee6e89b30dc.jpg)
Orki giną przez PCB
1 października 2018, 09:51Polichlorowane bifenyle (PCB) zabijają zwierzęta ze szczytu łańcucha pokarmowego. Autorzy najnowszych badań opublikowanych właśnie w Science twierdzą, że obecny poziom koncentracji PCB w środowisku może spowodować, że w ciągu najbliższych 30–50 lat z najbardziej zanieczyszczonych terenów zniknie połowa populacji tych zwierząt.
![](/media/lib/101/n-chinszczyzna-307807f51823e905ee8ee76dc1d835e4.jpg)
Leptyna działa również na glej
2 czerwca 2014, 11:17Dwadzieścia lat po jej odkryciu wykazano, że leptyna, hamujący apetyt hormon wytwarzany głównie w białej tkance tłuszczowej, wpływa nie tylko na neurony, ale i na glej.
![](/media/lib/104/n-insulina-9b7085a3f6c7a487c3b6479dfa1fc8b0.jpg)
Usunięcie białka przywraca wrażliwość na insulinę
7 listopada 2016, 11:29Usuwając pewne białko - galektynę-3 (Gal3), naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odwrócili w modelu mysim insulinooporność i nietolerancję glukozy.
![](/media/lib/41/orka-fe0b5718e9764658a4ad5068fe229604.jpg)
Echolokacja ofiary
10 stycznia 2009, 17:08Już od jakiegoś czasu naukowcy wiedzieli, że niektóre gatunki łososi są „faworyzowane” przez orki i częściej padają ich łupem. Jednak to, w jaki sposób ogromnym ssakom udaje się pochwycić czawycze (gatunek łososia pacyficznego) wśród kotłowaniny ryb, pozostawało jedynie w sferze domysłów.
![Stłuszczenie wątroby](/media/lib/245/n-non-alcoholic_fatty_liver_disease1-fd6a2d2606d6fdd76a91fd975dddfe43.jpg)
Naturalne białko zmniejsza masę tłuszczową aż o 1/3
29 października 2018, 12:00Białko FGFBP3 (BP3), które zespół z Georgetown University badał pod kątem nowotworów, okazało się silnym regulatorem metabolizmu. Wszystko wskazuje na to, że może odwracać zaburzenia związane z zespołem metabolicznym, np. cukrzycę typu 2. czy stłuszczenie wątroby.
![](/media/lib/167/n-termometr-4f8a6ae84026a2e9f0cc493b1fc3a204.jpg)
Zidentyfikowano obwody neuronalne odpowiedzialne za gorączkę w stresie
27 czerwca 2014, 13:11Naukowcy zidentyfikowali obwody neuronalne odpowiedzialne za gorączkę wywołaną stresem.